zondag 17 mei 2015

Betoog

Moet de vette hap de schoolkantines uit?

Ik ben van mening dat ongezond voedsel (vette snacks) niet meer verkocht mogen worden in schoolkantines. Steeds meer jongeren hebben door vet voedsel of snacks lichamelijke of psychische problemen (zelfvertrouwen). Waarmee een signaal wordt afgegeven dat ongezond voedsel niet goed is.

Betere leerprestaties
Uit onderzoeken is gebleken dat er een verband is tussen voeding, gedrag en leerprestaties. De hersenen hebben net als de andere lichaamsdelen voedingsstoffen nodig, om goed te kunnen functioneren. Verkeerde eetgewoontes vergroten het risico van tekorten die kunnen leiden tot bijvoorbeeld concentratiestoornissen. Gezond voedsel levert betere schoolresultaten op.

Minder lichamelijke problemen
De afgelopen jaren is het percentage dikke kinderen met lichamelijke en vaak ook psychische problemen toegenomen. Gezond eten en genoeg bewegen voorkomt overgewicht. Een kleine verandering in het aanbod in een schoolkantine kan al helpen. Als je bijvoorbeeld het regulier aanbod in de frisdrankautomaat vervangt door light-dranken of water, kan dit al maximaal een kilo per jaar per persoon gewichtsstijging per jaar schelen.


Gezond kiezen is besmettelijk
Pubers worden sterk beïnvloed door hun omgeving. Je koopt wat er is. Leerlingen geven toe verleid te worden als ze iets lekkers zien of ruiken. Er is een aantal onderzoeken dat aangeeft dat het gezonder maken van het aanbod op school leidt tot gezonder keuzegedrag van jongeren. Jongeren zouden gezonder eten kopen wanneer dit er ligt. Ook blijkt dat leerlingen minder vaak iets uit een automaat halen als er minder automaten zijn en als de toegang beperkt is. Minder leerlingen kopen bovendien fastfood buiten de school als leerlingen het schoolterrein in de lunchpauzes niet mogen verlaten. Dus gezond aanbod in de schoolkantine verleidt tot gezond eten.

Gezond eten is ook duurzamer!
Een gezonde schoolkantine is vaak ook duurzamer. Groente, fruit en brood hebben bijvoorbeeld een lagere milieubelasting dan snacks en snoep. Als voorverpakte snoep en snacks plaatsmaken voor basisproducten, zoals groenten en fruit, scheelt dat energie-, water- en grondgebruik.


Gezonde schoolkantines
In 2009 is de motie Vendrik over gezonde schoolkantines aangenomen door de 2e kamer. Het doel van de overheid is dat alle schoolkantines in 2015 100% gezond zijn. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van het aanbod. In het Convenant Gezond Gewicht is de Motie Vendrik opgenomen.
Het Voedingscentrum spant zich ook in om dit plan samen met de overheid en scholen uit te voeren en om vervolgens de doelstelling alle schoolkantines gezond te behalen.


Conclusie
In een goede kantine ontspan je met lekkere én gezonde producten. Het is de gezelligste plek van de school. Dat snoep, koek en snacks slecht passen in een gezonde kantine, betekent niet dat snoepen of snacks eten fout of slecht is. Af en toe is het geen probleem, in het weekend of op een feestje. De Gezonde Schoolkantine sluit niemand uit en gaat niet over lijnen of schoonheidsidealen van tv en uit glossy’s. Eten volgens de Schijf van Vijf en veel bewegen, dat is gewoon goed voor jezelf zorgen. Je eet niet meer, maar zeker ook niet minder dan je lijf nodig heeft.

Dit stappenplan kan onze school helpen om concrete stappen te zetten naar een gezonde Utile Dulci (schoolkantine)
Het heeft zich al vele malen bewezen in de praktijk.
1. Vorm een Schoolkantineteam.
2. Inventariseren: hoe staan we ervoor?
3. Doelen en acties bedenken: wat gaan we doen?
4. Aan de slag! zorgen dat er echt iets gebeurt.
5. Evalueren: hoe is het gegaan en hoe gaat het straks?
6. Leg het vast in beleid.












Bouwplan betoog





2 opmerkingen:

  1. Hoi Hesley,
    Je betoog ziet er heel netjes en verzorgd uit. Je hebt een goede inleiding geschreven met alle nodige informatie. Ook heb je een pakkende titel gebruikt waarmee je de aandacht trekt.

    Bij elke alinea heb je er duidelijk boven gezet wat het argument was en daarbij heb je uitgebreid uitgelegd waarom je iets vond. De argumenten vind ik zelf heel sterk en overtuigend.

    Bij de conclusie heb je nog een keer goed uitgelegd wat jouw mening was en mij heb je er zeker van overtuigd dat er alleen nog maar gezonde dingen in de kantine moeten.

    x Iris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Hesley,

    Je betoog ziet er verzorgd uit met een toepassende afbeelding. De titel maakt je nieuwschierig. Je inleiding is is goed, maar de laatste zin is mij niet helemaal duidelijk.

    Je hebt veel en goede argumenten gebruikt, die mij ook hebben overtuigd.
    In de conclusie heb je ook nog een stappenplan verwerkt, dat vind ik wel leuk gedaan. Daaraan kan je ook zien dat je erg je best hebt gedaan.

    Probeer de volgende keer de bronnen erbij te zetten. Want je zegt wel eens: uit onderzoeken is gebleken .... Maar uit welk onderzoek?

    Ik vind het een goed betoog, ga zo door!

    Groetjes, Nina

    BeantwoordenVerwijderen